Борисов: Нямаше да е честно да посрещна Георге Иванов с фанфари и почести

Заев и Ципрас са храбри и смели премиери, смята министър-председателят

Опозиционните партии и в Македония, и в Гърция са най-добрите мои приятели. Те са десните, те са от ЕНП. Призовахме ги да не се възползват от тази политическа ситуация“. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той коментира решението си да отмени срещата си с македонския президент Георге Иванов.

„Преди десетина дни говорих с всички - без да се меся в работата им. Заев и Ципрас са изключително храбри и смели премиери. Казвам го въпреки че са социалисти, от противниковото ми политическо семейство“, каза премиерът.

Той похвали колегите си от Македония и Сърбия за това, че са взели тежки и непопулярни решения. По думите на Борисов е ясно за всички, че докато няма споразумение, нямат шанс да мръднат напред нито за НАТО, нито за Европейския съюз.

„Много лесно е да застанеш отстрани и да критикуваш. Много е готино. Но не е нито честно, нито държавническо. Нямаше да е честно да посрещам с фанфари и почести в София Иванов, не днес“, коментира премиерът и обяви, че ако договорката за името не влезе в сила, то той спира да бъде оптимист за бъдещето на Балканите.

„Македония е като в строителството – има едни камъни, които ако се затегнат хубаво стои здрав целият строеж“, послужи си с метафори Борисов.

Той отказа да влиза в тона на българския президент Румен Радев, който си позволи да критикува решението му за отказ от срещата. Според министър-председателя е било в реда на нещата срещата Радев-Иванов да се състои, тъй като македонецът е бил у нас именно по покана на Президентството.