Реакции след отказа на правителството да се срещне с македонския президент

ОП: Това е знак, че България не е съгласна с политиката, която се водеше от Македония допреди година

След като българското правителство отказа срещите си с македонския президент Георге Иванов, политическите реакции не закъсняха. Решението от Министерски съвет мотивираха така: „Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и ясна, както и на цялата международна общност“. 

Иванов е в България по покана на президента Румен Радев. 

„Обединените патриоти“ категорично подкрепят реакцията на правителството и отказа на Борисов.

„Този знак е, че България не е съгласна с тази политика, която се водеше от Македония допреди 1 година. Това е политика, която беше водена 10 години - насочена срещу всички съседи на Македония. Българската позиция е правилна, защото той може да е президент на друга държава, но в крайна сметка България не може да си позволи лукса да подкрепя лидери, които работят срещу интеграцията на Западните Балкани в ЕС“, заяви депутатът от ОП Юлиан Ангелов пред журналисти в парламента. 

Директна намеса във вътрешен спор в Република Македония видяха от БСП.

„Не си спомням подобен случай. Поне в най-новата ни история. Може би се е случвало да няма такъв прием, но когато това не е планирано предварително в програмата. Доколкото разбирам, то е било планирано“, заяви международния секретар на ПГ на БСП Кристиан Вигенин.