Твърде малко българи даряват кръв - bulgaria.utre.bg

Твърде малко българи даряват кръв

14 юни 2018, 12:43 | Моника Гаджанова
  • Снимка:
    НЦТХ

Пациенти и пострадали принудени да плащат

България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа според данни на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК). Ежедневно в страната има недостиг на кръв и кръвни съставки, а при инцидент и планова операция – близки на пострадали и пациенти търсят кръводарители.

За разрешаване на този проблем, БОДК осигури възможност  доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв да се регистрират в системата „Дари кръв”. До момента чрез онлайн платформата и мобилното й приложение в системата са се регистрирали повече от 1500 българи, които даряват безвъзмездно кръв за непознати хора при спешни случаи и се включват в акциите на сдружението.

На 14 юни - рождения ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, носител на Нобелова награда за откриването на системата на кръвните групи „А-В-0“, се отбелязва Световнен ден на доброволния кръводарител. През 2018 година основната тема на кампанията е „Помогни на някого. Дари кръв. Сподели живота“.Коментари (1)

Потребител
муспи
Соломон Паси е Образцов кръводарител, два пъти герой на социалистическия труд, носител на Ордена Исак Паси. Прието е да се мисли че е само консуматор на кръв, а пие всяка сутрин на гладно дамаджанка българска, на 13 годишни цепенячета. Дарява безкористно, - ето и едно [ още... ]
15 юни, 04:49 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета