Световен ден на кръводаряването

Животът

14-06-2018, 09:31

Снимка:

wikimedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкия живот

14 юни официално е обявен за Международен ден на кръводаряването от ООН. От 2004 година до днес се отбелязва благодарение на инициаторите: Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, и Международното дружество за кръвопреливане.

Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се хора. Денят се отбелязва в цял свят. Любопитно е, че 14 юни е рождена дата на Карл Ландщайнер – австрийски биолог и лекар, откривател на системата за класификация на кръвните групи “АВО”.

Над 80 милиона банки кръв се даряват всяка година в света, но само 38 % са събрани в развиващите се страни, където живее 82 % от световното население.

Според институциите в България през 2017 година средно между 550 и 600 души се нуждаят от кръводаряване дневно, като 1/3 от тях са деца. Едва една четвърт от кръводарителите у нас са доброволци. Останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори и от семействата на нуждаещите се.

Националният център по трансфузионна хематология е предприел национална кампания под мотото „Дари кръв – спаси живот!“. Медицинските специалисти споделят: „Всеки път, когато даряваш кръв, подаряваш живот“.