Прокуратурата се заема с каналджиите на мигранти в Гърция

Крими

22-05-2018, 16:43

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Милена Иванова за измамната схема с мигранти: Могат да вкарат мъжа ми за 64 години в затвора

За намеса на външно министерство, настоява омбудсманът

Прокуратурата започва проверка по случая със съдени българи в Гърция за трафик на мигранти. Сънародниците ни попаднали в схемата без да подозират. Те продали камиони, но по-късно същите превозни средства били използвани за трафик на хора, а подсъдими се оказвали сънародниците ни. Властите в Гърция не проявяват активност да търсят истинските организатори на трафика на хора и от това страдат невинни хора, оплакаха се потърпевши на среща при Омбудсмана Мая Манолова. Много невинни българи са осъдени от гръцките власти на повече от 30 г. затвор.
Георги Михов, представител на Върховна Касационна прокуратура обяви на срещата, че главният прокурор Сотир Цацаров вече е възложил проверка на всички преписки и предстои да се направи анализ. Най-често българите продават автомобил, новият собственик не прехвърля талона на свое име, а след това с въпросното превозно средство се извършва трафик на хора.
Казусът се усложнява и от факта, че гръцките съдилища не признават българските договори за покупко-продажба на автомобили, оплакаха се адвокати на подсъдимите. Затова омбудсманът настоя, че в случая водеща роля има Министерство на външните работи. Представител на ведомството Димитър Арнаудов коментира, че министерството няма как да накара гръцката страна да промени своите закони.
"Очевидно става дума за невинни хора", категорична бе омбудсманът и се ангажира да изпрати специално писмо до министър Екатерина Захариева по случая. Манолова ще настоява външно министерство да защити своите граждани. Според нея е необходимо и МВР да излезе спешно със законодателна инициатива за промени в Закона за движение по пътищата.