Милена Иванова за измамната схема с мигранти: Могат да вкарат мъжа ми за 64 години в затвора

Общество

22-05-2018, 12:50

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българи, жертва на измамна схема, може да лежат дълго в гръцки затвор?

Трябва да се потърси съдействие от МВнР, защото излизаме без вина виновни, споделя жената

- Представете се?

- Аз съм Милена Иванова. Мъжът ми Стефан Николов и Венцислав Манев са съдружници в ООД, имаме транспортна фирма в Габрово. Занимаваме се с транспорт само в България.

- Какъв е проблемът, който Ви доведе при омбудсмана?

- Сменяхме си автопарка. По-старите камиони ги продавахме, за да купим по-нови. Появиха се четирима човека с една много скъпа кола. Огледаха един камион и казаха, че го купуват. След пет дни камионът е заловен в Гърция с мигранти.

- Какво последва?

- 2017г. викаха мъжа ми в ДАНС, даде показания. Върна се и им предостави документите от нотариус, че е отписано превозното средство в ДАИ, че му е свален лицензът. Написа обяснение и те казаха, че за тях случаят е приключен. Ние се успокоихме и сега края на март 2018 г. получаваме призовка от Гърция, че мъжът ми и сътрудникът му подсъдими. Явиха се един път на 17 април на разпит в Александруполис и платихме 3000 евро за адвокат. Сега чакаме да ни насрочат дело в Комотини. В техния случай, ако ги осъдят, както са 27 мигранти, моят мъж и съдружникът му, ще получат 64 г. затвор, 10 г. първоначално и по две за всеки хванат мигрант.

- Защо потърсихте медиите?

- Свързах се с телевизията, защото никой не ми отговори на жалбите - до омбудсмана и до прокуратурата. От Районна прокуратура Габрово казаха само, че препращат жалбата към София, защото лицето, което е закупило камиона и в последствие гръцките власти са задържали превозното средство с 27 мигранти в него - Янко Иванов, е от София. От 2016 г. Янко е новият собственик на задържания за престъпление в Гърция камион. Ние му го продаваме на 8.11.2016г., а след 5 дена на 13.11.2016 г. хващат камиона в Гърция с някакъв нает шофьор. Въпросният шофьор твърди, че нищо не е знаел, помолили го да докара камиона оттам в България.

- Какво е решението?

- Трябва да се потърси съдействие от МВнР, защото излизаме без вина виновни. Ние не сме собственици на камиона, но гръцката страна не го знае. Лошото е, че там никой не търси реалния собственик. Сега при продажба на камион, например, още при Нотариуса превозното средство се прехвърля и му се сменя талона, но тогава 2016 г. новият собственик имаше по закон 14 дни да го направи. В нашия случай, де факто, още на петия ден камионът е задържан в Гърция да превозва мигранти. Ние нямаше как да го задължим тогава Янко Иванов да прехвърли камиона на негово име. Силно се надявам след този разговор при омбудсмана да се изяснят нещата и да си търсят гръцките власти новия собственик за нарушението на закона на тяхна територия.