Край на двойния стандарт при храните с нови директиви и икономически пакет

„Не трябва да има потребители от втора класа в ЕС.“, категорична е Вера Йоурова.

Промени в европейските директиви и нов икономически пакет ще се опитат да сложат край на проблемите с двойния стандарт при храните в ЕС. Това стана ясно на пресконференция на тема „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“, която се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Чрез документите ще се въведе единно законодателство за страните членки, което ще гарантира еднакви стандарти при храните.  Предвижда се още да има санкции за всички компании, които налагат двойни стандарти в качеството и цените на стоките. Това обясни министърът на председателството Лиляна Павлова. 

„ЕС е съюз на равни. Не може да има разделение на първа и втори потребители. Данните доказаха по еднозначен начин, че в момента е на лице двоен стандарт. Не само в качеството на храните, но е на лице и разлика в цените. Използването на по-ниско качествени и по-евтини продукти", подчерта Павлова.

Пакетът с промени ще даде възможност за колективни искове от страна на потребителите, когато има нанесени вреди и нелоялни търговски практики. Това обяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова. Тя обясни, че европейските потребители трябва да виждат справедливостта на Европа в своите пазарски кошници.

„Не трябва да има потребители от втора класа в ЕС.“, категорична е  Йоурова.

"Днес ще излъчим важна послание за всички граждани в Европа. Идва краят на двойния стандарт при храните. Не беше лесно. Срещу нас стояха огромни икономически интереси ", заяви омбудсманът Мая Манолова.

 

По време на форума бяха дадени и примери за двойния стандарт на храните. Близо 38% от храните са с цени между 5 и 166% по-скъпо в България отколкото в другите държави членки. Цените на някои продукти у нас са значително по-високи от тези в Германия и Франция. Най-фрапиращи разликата в цените има при плодовия сок, който е с 57% по-висока цена. Чаят е с 84% по-висока цена. 

 

Огромни разлики има в цените на детските хранителни продукти, като у нас теса почти 2 пъти по-скъпи. Така например у нас маргаринът е с по-ниско съдържание на мазнини, шоколадът е с по-ниска масленост, безалкохолните напитки имат различен състав.