Борисов пита кой ни приравнява с аборигените заради храните

Свят

30-04-2018, 14:01

Снимка:

Българско европредседателство

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Премиерът е обиден заради по-вредната и по-скъпа храна у нас

„Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“ - този извод направи премиерът Бойко Борисов по време на международния форум  „Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво“, който се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По думите му двойните стандарти при храните са накарали хората да се чувстват аборигени.

 „Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Нацията вече е болна“, заяви Борисов.

„Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги и производители. Страшно обидно звучи. Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо“, каза още Борисов.

Той обясни и че преди 10 години се е отделял по 1 млрд. за здравеопазване, а в момента се отделят 5 млрд. лв..  Затова и е дал разпореждане на здравния министър и на министъра на земеделието да се проведат разговори с вериги, вносители, магазинна мрежа и трябва да ви кажа, че ще се подготвим добре. 

Борисов е категоричен, че няма да направи компромис по тази тема и тя ще бъде обсъдена с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Освен това българският министър-председател обяви, че на  16-17 май, когато в София ще се проведе среща на високо равнище за Западни балкани да бъде сервираха храна от България.

„Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?“, заяви Борисов.