Казус в „Младост“ – зам.-кметовете питат кой да замества Иванчева

Дошло заявление от арестуваната кметица за „отпуск“, чудят се законно ли е

Кой да управлява Район „Младост“ докато кметицата е зад решетките. Пред този необичаен казус се изправили двама от зам.-кметовете (третата е в ареста) вчера. В районната администрация пристигнало заявление от хванатата със 70 хил. евро подкуп Иванчева, че желае да ползва платен отпуск.

В молбата на кметицата-арестант дори посочила заместник – единият от зам.-кметовете Владимир Клисуров. Двамата колеги, изправени пред абсурден казус обаче се поколебали и решили вместо това да питат Йорданка Фандъкова и общинския съвет.

„Казусът има правна страна, тъй като юристите, не са единодушни дали отпускът е законосъобразен. Има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза г-жа Иванчева не може да посочва свой заместник за време, в което изпълнява служебните си задължения“, пишат те до централната Столична община. И за да не стане исканото от Иванчева Клисуров си прави самоотвод.

„За излизане от ситуацията, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение, в нашите компетенции. Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници.

Предвид спецификата на проблемите в „Младост”, огромна част, от които касаят задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство, излизаме със следното предложение до Столичен общински съвет. На основание чл. 39 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, за заместващ избрания кмет да бъде посочен Румен Русев, архитект и инженер с огромен стаж. За целта Владимир Клисуров се самоотвежда, като вариант за поста“, пишат те и призовават общината за спешно решение.