Бизнесмен в „Младост“ бил изнудван за 500 хил. евро

Крими

18-04-2018, 12:02

Снимка:

България утре

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Извънредно! Хванаха с подкуп кметицата на „Младост“ (СНИМКИ +ВИДЕО)

Стотици забавени преписки открити в кабинета на Десислава Иванчева

До ареста на кмета на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева се е стигнало, след като мъж, който има строителен бизнес е подал сигнал, че е изнудват за 500 хил. евро. Той имал издадено разрешение за строеж в квартала, но документите му се бавели. С него се свързали посредници.

Първоначално поисканата сума, за да се разреши проблемът, била над 1 млн., но след преговори паднала на 500 хил. евро, съобщи прокурор Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура. Сумата от 70 хил. евро била осигурена от бизнесмена. Парите били белязани и започнало чакане на среща между бизнесмена и кмета на „Младост“.

Кметът Иванчева отлага няколко пъти срещата. Накрая срещата е насрочена в заведение в центъра на София. На нея присъствали Иванчева, зам.-кметът Биляна Петрова и посредник. На място посредникът взел 14 хил. евро, а Иванчева взима парите, които по-късно са намерени на задната седалка на автомобила й, твърдят от държавното обвинение. Кметовете и посредника се разделят и минути по-късно започва зрелищната акция. 

Разследването на случая продължило близо половин година. Имахме множество сигнали от граждани, че документите им се бавят, че им се искат услуги, за да бъдат придвижени тези преписки, каза още прокурор Гешев. По думите му при претърсването на кабинета на Иванчева били открити стотици преписки. Мястото им не е там, те трябва да са при съответните експерти, допълниха от прокуратурата.

От някои хора са искани пари, от други хора е искано облагородяване на „Младост“, строежи на площадки и т.н. Това е изнудване. Това е стандартен подход в тази община, допълни Гешев.