Българи застрашени от тежки присъди в Гърция заради... продажба на автомобили - bulgaria.utre.bg

Българи застрашени от тежки присъди в Гърция заради... продажба на автомобили

17 април 2018, 09:40 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Кадър/БТВ

"Дупката" в правилата вече е запушена, но за засегнатите това е малка утеха

Запълнена едва наскоро „дупка” в разпоредбите при продажба на автомобили дава възможност на трафиканти на мигранти и други престъпници да извършват различни закононарушения в Гърция и след това отговорност да носят не организаторите на схемите, а хората, от които те са купили превозните средства. За това пред БТВ зам.-председателят на Нотариалната камара Луиза Стоева и адв. Иглика Мишева.

Голяма публичност придоби случаят със Стефан Николов и Венцислав Манев, продали камиона си на осъждан за кражби мъж от „Факултета”, който се оказва подставено лице на трафиканти. Машината така и не е пререгистрирана, когато се оказва заловена в Гърция с 27 нелегални мигранти. С талони, останали на името на продавачите.

Така Николов и Манев, баща и син, сега са застрашени от между 10 и 64 години лишаване от свобода.

Българи, жертва на измамна схема, може да лежат дълго в гръцки затвор

Адв. Мишева се занимава с друг не твърде различен случай – в голяма българска фирма със собствен автопарк. Обвинен и даже осъден се оказва изпълнителният директор.

„Един от неговите работници на трудов договор решава, че ще предаде автомобила срещу получаване на определено възнаграждение, което той ще вземе без знанието на изпълнителния директор и борда на директорите – преотстъпва микробуса на неизвестни за него лица. Бордът е гласувал, че този микробус следва да се отрегистрира в КАТ и да се даде на скрап, той от 1991 г. и е с изключително големи материални разходи”, обясни юристът.

Возилото, заедно с малкия талон, в края на 2016 г. отишло в ръцете на неизвестните лица срещу 2000 лв., дадени на ръка, както и обещание за още 1000 лв. Шофьорът по-късно подал сигнал в полицията, но преписката била прекратена, защото не е от реалния собственик.

Междувременно бусът бил заловен по пътя към Солун с 27 пакистанци и иракчанин. Законът в Гърция е такъв, че отговорност носят заловеният на място шофьор и реалният собственик. Адв. Мишева обясни, че никакви доказателства не са събирани, не е направено редовно призоваване на обвиняемия, няма очни ставки (макар шофьорът да е заявил, че не познава собственика), заради недобросъвестен адвокат делото е текло неприсъствено.

В крайна сметка, изпълнителният директор е осъден на 33 г. лишаване от свобода с възможност за предсрочно освобождаване след 25 г. Присъдата тече и по време на евентуално обжалване. „Направих среща с областния управител на Комотини и той ми каза, че случаите са зачестили много и се привличат хора, които никога не са били в Гърция”, разказа адвокатът.

По думите й става дума за най-малко 10 такива казуси.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ