Българи, жертва на измамна схема, може да лежат дълго в гръцки затвор?

Общество

16-04-2018, 10:30

Снимка:

Кадър/БТВ

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Оплакват се, че не получили съдействие от институциите

Баща и син – Стефан Николов и Венцислав Манев, са призовани да се явят утре пред гръцки съд по обвинение в трафик на мигранти. Заплашва ги затвор от 10 до 64 години, ако не успеят да докажат, че са невинни, съобщава БТВ.

Двамата са жертва на измамна схема. В края на 2016 г. те продали камион, собственост на тяхната семейна транспортна фирма.

Купувачите дошли с много скъпа кола, спомня си семейството. Един от тях говорел на чужд език.

По документи новият собственик е 44-годишният Янко Янков. Слаб, висок, мургав, бил припрян, защото камионът му трябвал спешно, разказва съпругата на Стефан – Милена Иванова.

В следващите дни семейството отписва камиона от лиценза на фирмата и от данъчното, но Янко Янков не го пререгистрира, както изисква законът.

Пет дни след продажбата товарният автомобил е задържан в гръцкия град Александропулис с 27 нелегални имигранти в него. Вътре са и талоните на фирмата на българското семейство.

През февруари 2017 г. Стефан Николов е призован от ДАНС, попитали го къде е камионът.

Представих документи, че съм го продал и те казаха, че по българското законодателство нямам никаква вина. От тях разбрах, че с камиона е извършено престъпление, а по-късно – от нашата адвокатка в Гърция, че става въпрос за нелегален превоз на мигранти”, разказа Стефан Николов.

Изненадващо, в края на март тази година Стефан и Венцислав получават призовка от гръцкия съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални имигранти в Гърция. Стефан отново потърсил информация от ДАНС защо не е изяснен случая, но оттам му казали, че за тях случаят е приключен.

Семейството е потърсило помощ и от други институции у нас, но има казали да си наемат адвокат и да се оправят. Стефан и Венцислав се притесняват, че утре може да бъдат задържани в Гърция. Притиснати са и от големите суми, които им иска гърцката адвокатка – засега два пъти по 6000 лв.