ДАНС, ДАР и Министерството на финансите ще бъдат изслушани в НС за сделката за ЧЕЗ - bulgaria.utre.bg

ДАНС, ДАР и Министерството на финансите ще бъдат изслушани в НС за сделката за ЧЕЗ

27 март 2018, 10:41 | Марияна Толева
  • Снимка:
    Народно събрание

Заседанието на временната комисия за ЧЕЗ в парламента е закрито

Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България ще изслуша представители Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ и Министерството на финансите. Това е второ заседание на Комисията и заради класифицираната информация, която ще разглежда ще бъде закрито.

Министерството на финансите трябва да представи информация за текущото състояние на международното арбитражно дело между ЧЕЗ,  Чешка република и Република България.  ДАНС и ДАР пък ще представят информация за резултати от извършени проверки относно страните по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България. Ще бъдат представени и данни от проверката на обявените финансови институции и други източници на финансиране по сделката.

Временната комисия за ЧЕЗ бе създадена на 14 март е пълното единодушие на депутатите в 43-то народно събрание. До това се стигна, след като сделката за закупуването на ЕРП-то предизвика сериозен обществен интерес.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов се срещна с бъдещия купувач на ЧЕЗ – собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова. На срещата бе изявено желанието държавата също да участва в придобиване на активи в ЧЕЗ. Последваха разговори в Прага, като все още предстои изясняване на това как точно ще се включи държавата в сделката.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета