Временната комисия за „ЧЕЗ“ ще привиква Гинка Върбакова за сделката

Депутатите искат данни за арбитражното дело, което „ЧЕЗ Груп“ води срещу България

Временната парламентарна комисия, проучваща сделката за активите на „ЧЕЗ“  ще изиска информация за международното арбитражно дело срещу страната ни. Чешката „ЧЕЗ Груп“ има иск срещу българската държава за стотици милиони заради финансови загуби.

Следващото заседание на временната комисия за сделката на ЧЕЗ Груп в България ще се проведе във вторник, 27 март, от 14.00 часа в зала "Запад" на парламента, когато се очаква да присъстват представители на ДАНС, ДАР и Министерство на финансите.

Председателят на комисията Жельо Бойчев каза пред журналистите, че по всяка вероятност собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова също ще бъде поканена за участие в някое от следващите заседания.

Според Валентин Николов от ГЕРБ основната задача на комисията на този етап е да проучи кой реално стои зад "Инерком", ако наистина има такива фигура в сянка. Временната комисията ще отправи и питане към „ЧЕЗ Груп“ относно изискванията към кандидатите и необходимите финансови средства за придобиване на активите на дружеството в България.