Екатерина Зaхариева: Надявам се Ердоган да не тропа по масата във Варна, а да има диалог

Срещата между европейските лидери и турския държавен глава в България е изключително важна

Срещата във Варна между европейските лидери и турския президент Реджеп Ердоган е изключително важна, а ползата за България би била сигурност на границата. Това коментира по бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Премиерът Бойко Борисов иска да постигне твърд ангажимент от страна на ЕС, че споразумението с Турция ще продължи да се спазва, за да може Анкара да спира натиска на мигранти по българската граница, категорична бе Захариева.

„3,8 милиона официално са бежанците в Турция. Представете си с призоваването едва ли не ЕС да скъса всякакви отношения с Турция, какво ще се случи първо на България”, изтъкна тя.

По думите и в Брюксел отдават голямо значение на срещата в морската ни столицата, а надеждата е, че тя ще доведе до нормализиране на диалога между ЕС и Турция.

"Европа казва много пъти на Турция, че трябва да се спазват международните договори и стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си за европейска интеграция. Tова ще се случи и във Варна. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция”, коментира още Захариева.

На въпрос дали турският президент ще тропа по масата във Варна, Захариева коментира: „Попитайте Ердоган. Надявам се да не тропа, надявам се да бъде диалог“. 

Захариева коментира и скорошното изказване на Ердоган, че Кърджали, Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини са част от душевните граници на Турция. По думите й всяка една държава с дълга история, каквато е и България, може да има по-широки душевни граници, но съвременните граници са установени с международни договори, които трябва да се спазват.