Екатерина Захариева: Подготовката за срещата Турция-ЕС тече с пълна сила

Нямаме индикации, че разговорите ще бъдат отменени въпреки предупрежденията на Туск

Подготовката за Срещата на Върха Турция-ЕС тече с пълна сила.  Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това е възможност да се обсъдят отношенията между Анкара и Брюксел, възможност и двете страни да поставят своите въпроси, категорична е тя.

Причина за колебанията за възможна отмяна на планираното с месеци мероприятие стана изказване на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че разговорите могат да пропаднат дори в последния момент. Окончателното решение трябва да бъде взето на днешния съвет в Брюксел.

„За съжаление напрежение заради „Кипърския проблем“ съществува, то не е от вчера, надявам се все някога да бъде решено“, заяви Захариева. Призивът е да се спазват добросъседските отношения и международното право.

По отношение на бежанците Турция спазва ангажиментите си, смята вицепремиерът. Натискът по границите ни осезаемо намалявал. „ЕС обаче също спазва финансовите си ангажименти. Просто двете страни трябва да изговорят проблемите очи в очи“, твърди тя.

По план срещата между евролидерите и турския държавен глава Реджеп Ердоган трябва да се състои в понеделник (26 март) във Варна.