Прекратяват договорите с американските централи

Страните в срещата са се разбрали за ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 г.

На трета поред среща при премиера Бойко Борисов представители на работодателите обсъдиха проблемите на енергетиката, съобщиха от Българската стопанска камара.

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

Постигнато е съгласие да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи в комплекса „Марица-Изток“ във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ. Има всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици.

Разгледано е и управлението на т.нар. студен резерв.

Потвърдено бе, че няма да се увеличава средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт.

От страна на управляващите е поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с “преференциални цени’’ и участието им в регулирания пазар с такива “преференциални цени’’, което би било неправомерна държавна помощ.

Страните в срещата са се разбрали за ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 г., основана на реалистична макроикономическа рамка за догонващ икономически растеж.