Т. Петкова: Бъдещето на газов хъб „Балкан“ е добро

В рамките на 110 дни ще се предоставят окончателните резултати от предпроектното проучване

Бъдещето на газов хъб „Балкан“ е добро – в рамките на 110 дни ще се предоставят окончателните резултати от предпроектното проучване. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

„Знаете, че вчера след проведена обществена поръчка беше подписан договорът за извършване на предпроектното проучване за газово-разпределителния център на територията на България. Спомняте си, че Европейската комисия ни предостави финансиране, за да направим това предпроектно проучване. Консорциумът, който спечели, включва в себе си едни от най-добрите проектанти, експерти в тази област. В рамките на следващите 40 календарни дни трябва да разполагаме с междинните резултати. В рамките на 110 дни трябва да бъдат предоставени окончателните резултати от предпроектното проучване“, каза Петкова.

Министърът на енергетиката заяви, че това е добър проект, който се подкрепя от Европейската комисия и припомни, че той е разработен съвместно с Главна дирекция „Енергетика“ към Комисията. Според нея проектът за газов хъб „Балкан“ ще допринесе за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще помогне цената на газа да бъде конкурентна.

За проекта „Белене“, Петкова посочи, че той трябва да бъде реализиран на пазарен принцип. Министърът припомни, че миналата седмица Европейската инвестиционна банка е изявила интерес да финансира изграждането на централата. По думите ѝ, за да се стигне до конкретни разговори, трябва да бъдат направени конкретните анализи и проучвания, каквито парламентът ѝ е възложил. „От средата на февруари има сериозен интерес към проекта АЕЦ „Белене“ от страна най-голямата държавна ядрена компания в Китай „Си Ен Си“, каза Теменужка Петкова.

Тя уточни, че китайската компания е депозирала писмо до Националната електрическа компания, в което заявява, че проявява интерес към този проект.

Теменужка Петкова допълни, че стриктно ще бъде изпълнено решението на Народното събрание от 2 март и в изискания срок ще бъдат представени на парламента различните варианти и предложения за най-рационално използване на оборудването за АЕЦ „Белене“.

Тя съобщи, че и депозираното писмо от страна на китайската компания ще бъде включено в предложението за решението. „Готвим такова предложение. В министерството вече е създадена работна група. В нея са включени експерти от БЕХ, НЕК, ДП „Радиоактивни отпадъци“, АЕЦ „Козлодуй“ и експертите от министерството, така че да можем в рамките на срока, който парламентът определи, да направим тези предложения и на база на анализите, които ще бъдат изготвени, да се върви напред“, добави Петкова.