Как да имаме балансирана диета през пролетта? - bulgaria.utre.bg

Как да имаме балансирана диета през пролетта?

11 март 2018, 09:22 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikipedia

Много от нас добавят към „програмата“ си за махане на килограмите и хранителни режими

На прага на пролетта, голяма част от нас се замислят за излишните килограми, натрупани през зимните месеци. Освен спорт, много от нас добавят към „програмата“ си за махане на килограмите и хранителни режими. Как обаче да балансираме храната си и как да компенсираме изтощението на организма си след зимата? Специалисти дадоха съвети пред БНТ.

За да бъдем жизнени и за да намалим ефекта от пролетната умора, трябва да консумираме храни, богати на витамини и минерали, категорични са специалистите. "В момента сезонните, това са ряпата, морковите, зелето, гулия. Като те са с оптимално съдържание на витамини, минерали и биоактивни вещества", обясни доц. Ралка Рангелкова, Национален център по обществено здраве и анализи.

За да обогатим менюто си, към сезонните зеленчуци можем да добавим и оранжерийни въпреки че са с по-малко съдържание на витамини.

Освен екзотичните плодове, на пазарите в София в момента се предлагат основно ябълки, круши, дюли и цитруси.

"Настъпването на пролетта обикновено съвпада със средата на Великденскиите пости. Те обаче не са подходящи за малките деца, бременните, болните и възрастните хора", обяснява доц. Рангелова.

Специалистите съветват след края на постите плавно да се върнем към нормалното си хранене и постепенно да включваме различните хранителни групи в менюто си. Не на последно място - трябва да внимаваме с пролетните диети, защото организмът ни има нужда от повече витамини и минерали, за да компенсира липсата им през зимата. А това става с разнообразното хранене, категоричните са диетолозите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета