Ц. Димитров: Здравословното хранене при децата е обща цел

Парламентът на Република България предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните

„Вече девет години Министерството на земеделието, храните и горите прилага много успешно програми за здравословно хранене при децата. Схемите „Училищен плод и „Училищно мляко“ от настоящата учебна година са обединени в единна програма насочена за изграждане на трайни навици при децата за здравословно хранене. Раздават се плодове, зеленчуци и мляко, придружено с подходяща информация за техните характеристики и значението им за здравето. В схемата са включени 3450 учебни заведения и повече от 470 000 деца. Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за намаляване на разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров по време на конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“ в София, предаде пресслужбата на МЗХГ.

„Възпитаването сред децата, на навици за здравословно хранене, повишаването на качеството на храните и подобряването на техните характеристики, следва да бъдат един непрекъснат и свързан процес, категоричен е Димитров.

Той припомни, че парламентът на Република България предстои в най-скоро време да приеме нов Закон за храните, чиято основна цел е да гарантира висока степен на защита здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. Наред с общите и специфичните изисквания към храните, в закона са обхванати аспектите, свързани с рекламата на храни и напитки, допринасящи за нездравословен модел на хранене, предназначени за деца. В училищата и детските градини изискването е предлаганата храна да бъде по БДС или утвърдени стандарти.

„Благодаря Ви, че избрахте темата за здравословното хранене. Тя е изключително важна“, заяви от своя страна директорът на “Обществено здраве, странознание и управление на кризи”, Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън. Той поздрави Българското председателство и очерта като основен приоритет за общите действия на ЕС ограничаване затлъстяването при децата. Райън подчерта ролята на здравословното хранене при превенция на хроничните болести и посочи, че има много начини за контролиране на качеството на храните. По думите му комисията ще спомогне за засилване на националните усилия в тази посока.