Министър Цачева: Ще предложим промени в текстовете за неизбежната отбрана - bulgaria.utre.bg

Министър Цачева: Ще предложим промени в текстовете за неизбежната отбрана

07 март 2018, 12:24 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    МП

Днес със заповед на правосъдния министър ще бъде създадена работна група

Министърът на правосъдието Цецка Цачева съобщи пред журналисти в МС, че до края на март се очаква да има готови текстове, с които да се преосмислят част от разпоредбите в НК, отнасящи се до института на неизбежната отбрана и превишаване пределите на неизбежната отбрана и те да бъдат предложени за обществено обсъждане, предаде БТА.

Днес със заповед на правосъдния министър ще бъде създадена работна група. Разчитам в рамките на идната седмица да получим становища от съответните ведомства, които поканим - ВКС, ВСС, Прокуратурата, НПО, експерти,граждански организации и граждани, каза министърът.
Тя съобщи, че премиерът е възложил да се преосмисли необходимостта от прецизиране на текстовете на неизбежната отбрана, като се намери най-добрият баланс за защита на личността, имуществото на хората, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев уточни, че необходимостта от прецизиране на съответните текстове се налага и заради това, че са настъпили промени в държавата през последните години, докато сегашните текстове са били прилагани, както и от необходимостта да се направи сравнение с други държави. Ако е имало някакви промени, тези които са най-подготвени в тази област, да ни предложат решения, каза министърът на вътрешните работи.

Министър Цачева съобщи, че по европейски проект ще се даде отговор на въпросите дали има нужда от нов НК.

В отговор на въпрос по случая с пловдивския лекар вътрешният министър заяви, че на МВР, в началото, когато той е бил задържан, е било известно само, че той е имал незаконно притежавано оръжие. Изчакахме прокуратурата да се установят какви са фактите, допълни министърът.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета