Ц. Цачева: Не мога да дам по-високи заплати на служителите в затворите

Тя споделя притесненията относно невъзможността на министерството и правителството да отговорят на исканията в пълен обем

Усилията за подобряване на условията в затворите трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос на народния представител от БСП Иван Иванов във връзка с политиката на Министерството на правосъдието по управлението на затворите и настаняването на осъдените с ефективни присъди.

Министър Цачева поясни, че споделя притесненията относно невъзможността на министерството и правителството да отговорят на исканията в пълен обем, поставени от Синдикатите на служителите в затворите, с които повече от пет месеца, е в непрекъснат диалог.

„Те обявиха, че преминават и вече преминаха към ефективни стачни прояви. На този етап онова, което е осигурено със Закона за държавния бюджет е 5 % увеличение на възнаграждението от 1 януари 2018 г. Правителството чрез финансовия министър прояви желание за още 5 % на тези досега“, каза тя.

Цачева обърна внимание, че искането на синдикатите обаче е за 20%. „На всеки един от вас е ясно, че министърът на финансите може да разпределя средства, които са разписани в Закона за държавния бюджет. Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения“, допълни министърът на правосъдието.