Борисов: ЕК е готова да даде 1 млрд. евро за инфраструктурa на Балканите - bulgaria.utre.bg

Борисов: ЕК е готова да даде 1 млрд. евро за инфраструктурa на Балканите

02 март 2018, 09:06 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    facebook

Ако тези проекти се изградят, Балканите ще станат едно от най-конкурентните места

Европейската комисия е готова да отпусне финансиране през европейски банки по инфраструктурни проекти за Балканите от 1 млрд. евро. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на икономическия форум в Делфи Гърция който е известен като „малкия Давос“, съобщи БиТВ.

Ако тези проекти се изградят, Балканите ще станат едно от най-конкурентните места.

Борисов увери, че изпълняваме маахстрихтските критерии от 26% дълг и с бюджетен излишък. Той смята, че Еврокомисията трябва да изработи критерии, за да се справи с нарастващия дълг на големи и силни икономики като Франция и Италия. За това призова и гръцкият президент Прокопис Павлопулос, който откри форума в Делфи.

„Там, при делфийските оракули“ Борисов припомни, че с Гърция има стратегически интереси да се свържат със скоростни жп трасета пристанищата в региона, които ще направят Балканите един от най-конкурентните региони.

Борисов подчерта, че Западните Балкани са част от Европа и трябва процесът по тяхната интеграция да бъде необратим иначе ще се загуби перспективата пред младото население.

Премиерът е в Делфи за откриването на икономическия форум, известен като малкия Давос, който се провежда за трети път с близо 1500 участници от 400 държави.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета