Юнкер: ЕС остава ангажиран със Западните Балкани

Бойко Борисов: Поставили сме си за цел до май да имаме готови лот по лот магистрали

В ЕС не се говори чак толковa с тези Западни Балкани. Това каза на съвместна пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заедно с премиерът Бойко Борисов.

„Трябва да се опитаме да обхванем комплексността на този регион. Връщам се в Брюксел убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС и съм още по-убеден, защото тези, които ме слушаха са на същото мнение. Присъединяването не е мечта, а нещо, което може да се реализира. Трябва да се съсредоточим не толкова върху крайните дати, а върху същността на самия процес. Не можем да правим отстъпки по условията за присъединяване в ЕС“, отбеляза още Юнкер.

С тази си обиколка Жан-Клод Юнкер, Федерика Могерини и Йоханес Хан се увериха колко отвратителна е свързаността в момента на Балканите и как е необходимо да отидеш до скандинавските държави, за да дойдеш в съседна държава. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и лидерите на Западните Балкани за перспективата пред региона и възможностите за инфраструктура и дигитална свързаност. По думите на Юнкер ще трябва да се обсъди и финансирането на подобряването на свързаността в този регион. „Много е лесно да се хвалим тук. Трябва да бъдем много конкретни и поради тази причина искам от държавите да вземат максимално бързо решенията. Стартираме определен брой проекти. Отговорността е огромна за региона и още по-огромна за ЕС“, добави той.

„На тази среща представляваме интересите на Румъния и Гърция. Разчитаме на хибридното финансиране и на помощта на ЕК. Поставили сме си за цел до май да имаме готови лот по лот магистрали, за да можем в срокове да говорим на своите народи кога дадената отсечка ще стане готова. Важно е да продължи работата между специалните ни служби, прокуратурите ни. Всеки един от нас има с какво да се похвали и със своя принос. Доволен съм, че създадохме условия за двустранни и тристранни срещу между Белград и Прищина, Черна гора. С Дъблинското споразумение вървим напред. С тази обиколка Юнкер показа, че и там където малко се говори за Западните Балкани, и там ще го видят и ще чуят. Тук е мястото да потвърдим, че това, което правим, не е насочено нищо срещу Русия, нито срещу Турция, нито срещу който и да е от съседите“, каза още Борисов.

ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани. Това заяви Жан-Клод Юнкер. „Очарован съм да бъда тук в София, в скъпата ми България. България е държава, която много обичам по ясни и обективни причини – любовта е нещо, което може да бъде обвързано с националността. България ни впечатлява с качеството на работата. Програмата тази седмица е много тежка и богата. Открих нещо много важно, че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани. Имат желание да предприемат реформи, необходими за присъединяването в ЕС“, заяви Юнкер.