9 месеца до края на геоблокирането при пазаруване в ЕС

Това е срокът за онлайн търговците да адаптират платформите си

Онлайн търговците имат девет месеца, за да адаптират платформите да обслужват при еднакви условия местни купувачи и клиенти от други държави в Европейския съюз. Това са последствията от премахнатите вчера от Европейския парламент ограниченията за трансгранично пазаруване в интернет, предава БиТВ.

Досега в определени платформи потребителите бяха с блокиран достъп или пренасочвани към други сайтове.

63% от сайтовете в Европейския съюз не предоставят възможност на потребителите да пазаруват от друга европейска държава.

„С новите правила всеки потребител ще може да си купи продукт или услуга от сайт, където за него е най-изгодно“, обясни еврокомисарят Ева Майдел.

Геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди. Досега това се заобикаляше от нашите потребители с поръчка на друг адрес в Европа и доставка с малка куриерска фирма.

У нас през изминалата година онлайн най-много са се купували стоки за бита. Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще следи дали се спазва новият регламент за равни условия на пазаруване.

Новите правила ще бъдат приложими преди края на 2018 г. и няма да включват начисляване на такси според платежния инструмент.