Майдел: Премахването на геоблокирането в интернет да не е в ущърб на МСП и България

Тема на дебата бе годишния доклад на ЕС за конкуренцията в Съюз за 2016 г., по който Майдел бе докладчик през 2015 г.

„Възможностите, които дигитализацията ни дава, с които да засилим конкурентоспособността на предприятията в Европа са големи. Ето защо от решаващо значение е да подобрим достъпа до стоки и услуги на пазара, да премахнем пречките пред онлайн конкуренцията и да осигурим онлайн пазаруване през граници в ЕС. Само тогава ще бъдем в състояние да спрем изграждането на монополи и да предотвратим незаконния достъп до дигитално съдържание“. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на дебат с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, провел се в пленарна зала на ЕП на 13 февруари 2017 г.

Евродепутатът насърчи предложението на Комисията да сложи край на блокирането в мрежата на базата на географското местоположение на потребителя. Това е въпрос, който мъчи голяма част от потребителите, които искат да имат достъп до услуги и стоки, предлагани в различни страни-членки.

„Считам, че законодателството в тази област е ключово, но то трябва да бъде създадено по начин, който не възпрепятства МСП и стартиращите компании, както и не води до повишаване на цените за потребителите в по-новите държави-членки като България“, допълни Майдел. Докладът, изготвен от Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП, в която Майдел е единствен български представител, бе гласуван и приет с мнозинство на 14 февруари 2017 г.