Зам.-министър Ваня Колева откри пленарната сесия на Международната комисия по парашутизъм към FAI в София

България е избран за домакин на световното първенство по парашутизъм

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева откри пленарната сесия на Международната комисия по парашутизъм (IPC) към Международната федерация по въздушни спортове (FAI). Събитието се проведе в София в рамките на Международната конференция на IPC (24 – 28 януари) с участието на 120 делегати и гости от 39 държави.
България е избрана за домакин на световното първенство по парашутизъм в периода 24 – 31 август 2018 г. и подготовката за него е една от основните теми на международната конференция. Специални гости на проявата са президентът на FAI Фриц Бринк и президентът на IPC д-р Райнер Хьонле, които обсъдиха актуални теми от конференцията с Ваня Колева и с Ангел Стаменов – председател на Българския национален аероклуб.
„Изключително съм щастлива, че нашата страна приема такива големи събития във въздушните спортове през тази година, това е висока чест и признание. Убедена съм, че отново ще се представим като добър организатор, както бе на европейското през 2015 г.“, заяви зам.-министър Ваня Колева.
Тя изрази благодарност към Българския национален аероклуб и към всички, които работят за развитието на въздушните спортове у нас. „От януари България пое председателството на Съвета на ЕС, а София е европейска столица на спорта. През тази година сме домакин на състезания от най-висок ранг като световни пърдвенства по волейбол и по художествена гимнастика, а само след няколко дни в София ще се събере елитът на световния тенис. Вярвам, че с такива престижни турнири, включително и световното първенство по парашутизъм, ще привлечем повече хора за активен и здравословен начин на живот“, каза зам.-министър Ваня Колева.
Президентът на FAI Фриц Бринк изрази благодарност към нея за подкрепата и за участието в международната конференция. „За нас е голяма чест Вашето присъствие. Виждам, че България поема водеща роля в тази част на света. Да се ползват с подкрепата на правителството е от изключително значение за въздушните спортове. Сигурен съм, че ще организирате отлично световно първенство и нямам търпение да се видим отново през август“, каза Фриц Бринк.