Зам.-министър Ваня Колева награди победителя в категория „Спорт“ на конкурса „Студент на годината“

Конкурсът бе организиран от Националното представителство на студентските съвети

Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в тържественото връчване на наградите в конкурса „Студент на годината 2017“, организиран от Националното представителство на студентските съвети. Церемонията под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев се проведе в Народния театър „Иван Вазов“ в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова, заместник-министри, депутати, ректори, преподаватели, студенти и други гости.
Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева награди победителя в категория „Спорт“ – националния състезател по класическа борба Николай Байряков, бронзов медалист от европейското първенство през 2017 г. в Нови Сад. Той е студент в магистърска програма „Спорт за високи постижения“ на НСА и е завършил е бакалавърска степен в Треньорския факулет на НСА.
„Поздравявам специално академичната общност, благодарение на която сме се събрали тук. Пожелавам на всички студенти успешна професионална и личностна реализация, както и да спортуват редовно. Уверявам всички млади хора, че в лицето на Министерството на младежта и спорта имат партньор, на който винаги могат да разчитат“, заяви зам.-министър Колева.
Победителят в категория „Спорт“ Николай Байряков благодари на ръководството на НСА за подкрепата, която получава. „Като активен състезател осъзнавам колко важен е спортът за всички българи, защото в трудни времена спортните успехи ни карат да се чувстваме горди“, каза той.
Част от спортните постижения на Байряков през годината са 7-о място на световното първенство в Париж, 3-о място на турнира „Никола Петров“, 1-о място на зимното и лятното републиканско първенство и призови класирания на международни турнири в чужбина. Във визитката си Байряков има и 5-о място от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Той участва активно в различни доброволчески кампании на Министерството на младежта и спорта и НСА, както и в проекта E.D.G.E. за насърчаване на антидопинг културата сред младите спортисти и треньори.
Специална награда в категория „Спорт“ бе присъдена на Денислав Коджабашев – сребърен медалист от европейското първенство по тенис на маса за хора с увреждания през 2017 г. и носител на медали от открити турнири в Румъния и Германия. Той е студент ІІ курс в НСА в специалност „Треньор по тенис на маса“. Коджабашев активно се занимава с обществена дейност. Участва в спортни демонстрации за деца и възрастни с увреждания, лектор е в домове за хора с увреждания и е мотивационен лектор във Френския лицей.
Наградите „Студент на годината“ се връчват за 11-и пореден път на най-активните студенти в България. Победителите в различните категории са излъчени от жури с председател доц. Мария Фъртунова – директор на Дирекция „Висше образование“ в Министерство на образованието и науката. Член на журито е зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. Кандидатите се оценяват в 12 сфери на науката, изкуствата, спорта и военното дело. Голямата награда „Студент на годината“ за 2017 г. бе връчена на Анна-Мария Атанасова – студент V курс специалност „Право“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Носители на наградите „Студент на годината“:

Категория „Педагогически науки“: Ива Радкова, НСА
Категория „Хуманитарни науки“: Симеон Ганев, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“
Категория „Социални науки“: Младен Печевски, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Категория „Стопански науки“: Александра Петрова, Стопанска академия „Д. Ценов“ - Свищов
Категория „Правни науки“: Георг Шиков, УНСС
Категория „Природни науки, математика и информатика“: Иван Цонев, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Категория „Технически науки“: Велина Кансъзова, Университет по хранителни технологии – Пловдив
Категория „Аграрни науки и ветеринарна медицина“: Славчо Николов, Тракийски университет – Стара Загора
Категория „Здравеопазване“: Мартин Караманлиев, Медицински университет – Плевен
Категория „Спорт“: Николай Байряков, НСА „В. Левски“
Категория „Спорт“, специална награда: Денислав Коджабашев, НСА „В. Левски“
Категория „Изкуства“: Радостина Павлова, Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“
Категория „Сигурност и отбрана“: Петър Генов, ВВУ „Никола Вапцаров“
Категория „Чуждестранни студенти“: Катерина Льончева, Медицински университет – София
Категория „Докторант“: Христиан Даскалов, Технически университет – София
Категория „Студент на годината 2017“: Анна-Мария Атанасова, Софийски университет „Св. Климент Охридски“