Е. Захариева: Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и ЕС

Новата бюджетна рамка на ЕС - предизвикателство за европредседателството ни

Независимо че не е предвидена среща за отношенията Европейски съюз - Турция по време на българското европредседателство, такава може и да се състои. Това допусна в ефира на БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й диалогът с южните ни съседи трябва да е честен, не през медиите и да се фокусира върху добрите отношения. "Европредседателството не е само фанфари, а много работа", каза Захариева и посочи като предизвикателство промените в Дъблинския регламент и старта на разговорите по бъдещата бюджетна рамка на съюза.

"Видяхме какво стана на преговорите при миналата финансова рамка. Почти с година се забавиха проектите. Тук е доста сложен периодът. От една страна, по-малко бюджет след решението на Великобритания да напусне. От друга страна, нови политики, които искаме да финансираме", коментира вицепремиерът.

Стана ясно още, че срещата на българския вицепремиер и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева с турския ѝ колега е била много полезна от гледна точка на двустранните отношения.

И двете страни са били на мнение, че трябва да се фокусират върху позитивните неща, това, което може да се надгради.

"Няма как да се случва борбата с тероризъм, охраната на външните граници на ЕС, без Турция - съюзник в НАТО, без това Турция да бъде близък партньор на ЕС", изтъкна Захариева.

"Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и на ЕС. За около 5-6 години с около 50% е нараснал стокообменът между двете държави с позитивно салдо за България. Винаги има и още повече възможност, т.е. възможност на българските производители на да имат добър достъп до огромния турски пазар", обясни първият ни дипломат.