Е. Захариева: През февруари ЕК ще излезне със стратегия за Западните Балкани

Договорът за добросъседство с Македония не е ратифициран все още, българското правителство го е внесло в парламента

Външната политика стана по-видима за обществото заради активната политика по отношение на страните от Западните Балкани. Това е основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, но в същото време е много по-дългосрочна цел и България има интерес съседите да бъдат стабилни в дългосрочен план. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНР.

"Договорът за добросъседство с Македония не е ратифициран все още, българското правителство го е внесло в парламента, надявам се януари месец народните представители да го подкрепят", обяснИ Захариева.

„По-важното е, че още преди да се ратифицира договорът, тоест да влезе в сила, той се изпълнява“, заяви тя. „Дори да беше ратифициран, ако нашите отношения продължаваха да текат по същия начин, какво от това, че сме подписали Договор за приятелство и добросъседство“, коментира външният министър.

„Гражданите на Македония с българско самосъзнание и произход вече казват, че не се притесняват да казват това публично, не чувстваме натиск, какъвто сме чувствали преди“, посочи Екатерина Захариева.

„Поставянето на темата Западни Балкани много високо в приоритетите на външната политика на нашите съседи ще се отрази пряко и върху живота на всеки един български гражданин“, обясни министърът. „Ако съседите ни са мирни, проспериращи, богати, членове на ЕС и съюзници в НАТО, това ще се отрази и върху живота на българските граждани“, допълни Екатерина Захариева.

„България има интерес съседите ни да бъдат стабилни в дългосрочен план, не само по време на шестте месеца на Българското председателство“, заяви тя.