М. Габриел: Фалшивите новини атакуват нашата демокрация - bulgaria.utre.bg

М. Габриел: Фалшивите новини атакуват нашата демокрация

03 януари 2018, 11:38 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    facebook

Ще дадем предимство на доброволните мерки и редовния диалог

Наша отговорност е да помогнем на „четвъртата власт” – журналистиката, която е стожер на демокрацията. Това казва в специално интервю за белгийския всекидневник L’Echo българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел, съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България.

„Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален – в европейски”, допълва тя и уточнява, че ще предложи през пролетта на 2018 г. обща стратегия спрямо този феномен.

Експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини. Такива вече съществуват като например „trusted flaggers” за доброволно сигнализиране на невярно съдържание в YouTube или т.нар. „fact checkers” за проверка на фактите.

„От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе ЕС”, отбелязва комисар Габриел.

В интервюто тя съобщава, че на 9 януари организира среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи – от най-голямата до най-малката, която е посветена на незаконното съдържание онлайн.

„Ще дадем предимство на доброволните мерки и редовния диалог”, обяснява българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество.

„От платформите изискваме прозрачност, така че потребителят да е информиран за онова, което се определя като незаконно съдържание; второ – да сътрудничат с органите на полицията и съдебните власти. И накрая – искаме да дадем възможност на гражданите да подават сигнали", коментира още пред L’Echo комисар Мария Габриел.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика