М. Габриел: София се превърна в цифрова столица на Европа

Страната ни е на първо място по брой жени в IT сектора - 27%

София се превърна в цифровата столица на Европа и продължава да утвърждава тази своя позиция. Това каза българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на пресконференция по повод предстоящата Европейска седмица на цифровизацията и иновациите (25 – 29 юни 2018 г.) и домакинството на София на Европейската дигитална асамблея, предаде Агенция „Фокус“.

В събитието взеха участие и кметът на София Йорданка Фандъкова и Пламен Русев – председател на фондация Webit.„Днешната среща дава начало на нещо, което искаме да направим ползотворно за България и Европа. Дигиталната асамблея ще бъде първата за мен като комисар по въпросите на цифровата икономика и фактът, че тя ще се проведе в София ми дава възможност да благодаря на г-жа Фандъкова затова, че градът се е превърнал в лидер на цифровите технологии и продължава да утвърждава тази своя позиция”, каза тя и уточни, че с Дигиталната асамблея се цели да се достигне до максимален брой хора, които да се убедят в това, че цифровите технологии отварят пред тях нови възможности.

„Заради което се радвам, че една от темите ще бъде за цифровите умения - така ние показваме всъщност колко важнa е мобилизацията на всички нива – институции, частен сектор и Европа, защото липсата на цифрови умения може да бъде риск за изолация“, обясни още еврокомисарят.

Мария Габриел уточни, че друга тема по време на Асамблеята ще бъде киберсигурността. „Кибератаките не познават граници – те днес не засягат само нашите лични данни, но и такива сектори като енергетика и др., затова е важно България да е сред страните, които да дадат заявка, че Европа има нужда от повече специалисти по киберсигурност и че само заедно можем да се справим с този феномен“, каза тя.

По думите й друга тема ще бъде цифровото бъдеще на Европа. „То идва в контекст, в който дебатът за бъдещето на континента ще започне да придобива все по-големи измерения. И България дава заявка, че бъдещето на Европа е цифрово. Ще бъде важно да видим и новите технологии какво носят като полза за гражданите – от електронно гласуване до електронно здравеопазване. Цифровата столица на Европа е София, но тя не губи значението си на местно ниво, за да може да носи полза на всеки свой гражданин“, каза Габриел.

Еврокомисарят уточни, че едно от най-големите предимства на България в дигиталния свят на Европа е, че страната ни е на първо място по брой жени в IT сектора - 27% при средно ниво за Европейския съюз 16,1%.