Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за бюджета на НЗОК - bulgaria.utre.bg

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за бюджета на НЗОК

12 декември 2017, 16:53 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bulgariautre

Смятам, че няма основания да се счита, че някой ще бъде пренебрегнат или ощетен от този бюджет, каза Менда Стоянова

Бюджетната комисия отхвърли ветото, което президентът наложи върху част от бюджета на НЗОК. Депутатите приеха повторно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. За него гласуваха 12 народни представители, 6 бяха против, а един се въздържа. Така на практика бе преодоляно президентското вето. Бюджетната комисия на Народното събрание заседава днес с една единствена точка в дневния си ред – Указ № 250 от 08 декември 2017 г. на президента на Република България за връщане за ново обсъждане на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.

Преди дни стана ясно, че президентът Румен Радев наложи вето на § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Според държавният глава се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост, категоричен е президентът.

Румен Гечев от БСП поиска да чуе експертно мнение по темата, защото във въпросния параграф за лекарствата пишело „непатентни“, което според него означавало генерици. Беше пояснено, че „непатентни“ означавало съвсем нови.

Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването обясни, че тези 32 нови международни непатентни наименования са на първоначална оценена стойност от около 40 млн. лв. „Ние считаме, че лечението на пациентите с тези лекарствени продукти и от тези заболявания няма да бъде нарушено, тъй като е осигурено алтернативно лечение. Само за четири от лекарствените продукти не е осигурено такова алтернативно лечение. За две от тях, те са редки заболявания законовата процедура още не е извървяна. За другите два медикамента ние считаме, че както и досега може да се разчита, в случай, че има такива пациенти, може да се разчита на съдействие от съответните притежатели на разрешение за употреба, да се поеме лечението при необходимост от самите тях. Тоест смятаме, че за всички пациенти по отношение на заболяванията, за които се предлагат нови форми на лечение, са осигурени алтернативни такива през 2018г.”, каза тя.

“Смятам, че балансът, който е направен, чрез бюджета на НЗОК, който беше приет в бюджетна комисия за втори път, е правилният баланс. Смятам, че няма основания да се счита, че някой ще бъде пренебрегнат или ощетен от този бюджет”, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, след като бе отхвърлено президентското вето.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета