Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел днес

Американските граждани вече са предупредени и да избягват пътувания до Израел, заради очакваното покачване на напрежението

Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел в реч, която се очаква да произнесе по-късно днес. Ако това стане, Съединените щати ще се превърнат в първата държава в света, направила тази спорна крачка. Смята се, че ще бъде обявено и намерението му да премести американското посолство от Тел Авив. Това обаче е процес, който може да отнеме години. Противоречивата идея на Тръмп предизвика очаквана радост в Израел и остри критики както от страна на Палестина, така и на международната общност.
Свещен град за евреи, християни и мюсюлмани и най-спорният момент в близкоизточния мирен процес. През 67-ма Източен Йерусалим е анексиран след 6-дневната война и до ден днешен израелската държава го приема за своя неделима столица.
Палестинците обаче също имат териториални претенции към града. Суверенитета на Израел върху Йерусалим не е признат от нито една държава по света, а всички посолства са в Тел Авив. Или поне до днес. Около 20 часа българско време се очаква американският президент Доналд Тръмп официално да признае статута на Йерусалим като столица на Израел, с което а практика взема страна в израелско-палестинския спор.
Още вчера Тръмп проведе разговори с редица регионални лидери, съобщил е и на палестинския президент Махмуд Абас за намерението си, а очаквано реакциите са преобладаващо негативни. Всички традиционни мюсюлмански съюзници на САЩ в Близкия изток предупредиха Тръмп, че рискува не само да извади от релси мирния процес, но и да разпали нов регионален конфликт. Американските граждани вече са предупредени и да избягват пътувания до Израел, заради очакваното покачване на напрежението. 

Хедър Науер, говорител на Държавния департамент, заяви, че следи ситуацията много внимателно. "През изминалите няколко дни има признаци за покачване на напрежението. Сигурността на служителите ни там, както и на американските граждани в Израел, е наш основен приоритет".
Във Витлеем палестинци протестираха срещу идеята на Тръмп и изгориха негови снимки.

Мунтер Амира, палестинец коментира решението: "Ако премести посолството, Тръмп ще премине всички червени линии в политиката. Ние палестинците ще продължим да се борим за това Йерусалим да бъде наша столица".
Идеята за преместване на американското посолство в Йерусалим датира още от 95-та, когато американският Конгрес решава това да бъде направено. Всички американски президенти обаче подписват отказ на всеки шест месеца, като знак, че Вашингтон е неутрален по въпроса за близкоизточния конфликт. 

Доналд Тръмп обаче е на път да покаже, че е президентът, който не се страхува да създава прецеденти и който държи да изпълни всяко свое противоречиво предизборно обещание.