Тръмп смята да признае Йерусалим за столица на Израел - bulgaria.utre.bg

Тръмп смята да признае Йерусалим за столица на Израел

01 декември 2017, 15:52 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    flickr

Подобни действия се очаква да предизвикат сериозни спорове в региона

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да признае Йерусалим за столица на Израел, предават американските медии. Обявлението по казуса може да стане следващата седмица, като това ще доведе до преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Подобни действия се очаква да предизвикат сериозни спорове в региона. Докато Израел има претенции към целия Йерусалим, палестинците разглеждат юридически оспорваната източна част на града за столица на собствената им независима държава.

Законът за посолството в Йерусалим от 1995 г. беше приет от Конгреса на САЩ, за да започне преместването на американското посолство от Тел Авив, но бившите американски президенти Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама никога не са прилагали закона, тъй като се смята за нарушение на правомощията на изпълнителната власт (президентството) над външната политика на САЩ.Коментари (1)

Потребител
муспи
А българското посолство отдавна е в Ершалахем. Перфектно лакейство, но в същото време надига глава антиСатанизма, - иска да се изхвърли изсраелското посолство от София и изсипи в Истамбул!
02 декември, 02:32 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета