М. Габриел: Фалшивите новини са политически и обществен проблем - bulgaria.utre.bg

М. Габриел: Фалшивите новини са политически и обществен проблем

29 ноември 2017, 20:09 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    facebook

Никой няма намерение на налага цензура или да създава някакво „министерство на истината“

Вярвам в силата на сътрудничеството, защото всички засегнати страни осъзнават, че рано или късно фалшивите новини ще се обърнат срещу тях. Това казва българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в интервю за авторитетния белгийски вестник „Соар“.

Тя допълва, че всички заедно трябва да се противопоставим на тази заплаха за демокрациите ни.

По повод откритата на 13 ноември обществена консултация на ЕК относно фалшивите новини и онлайн дезинформацията комисар Габриел уточнява, че на този етап не се планира предлагане на ново законодателство за регулация на европейско равнище.

„Никой няма намерение на налага цензура или да създава някакво „министерство на истината“. За всички, които ме познават, е добре известна моята ангажираност към основните човешки права. Трябва да открием тънкия баланс между свободата на словото, медийния плурализъм и правото на гражданите да получават достоверна информация“, казва още Мария Габриел.

Обществената консултация ще помогне за идентифицирането и на подходящи мерки, с които на ниво Европейски съюз да се подпомагат качествената журналистика и традиционните медии в адаптирането им към новата цифрова реалност, посочва в интервюто си за „Соар“ българският еврокомисар.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика