Мария Габриел приветства усилията на ГДБОП за борба с компютърните престъпления

По думите й дигитализирането на съвременното общество неминуемо води и до дигитализиране на престъпността

Еврокомисарят за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел посети Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и се срещна с ръководството на сектор "Киберпрестъпност", съобщава МВР.
С главен комисар Ивайло Спиридонов те са обсъдили усилията на дирекцията за противодействието на киберпрестъпленията, както и европейските инициативи в тази посока. Двамата са се обединили около необходимостта да се работи целенасочено за засилване капацитета при разследване на този вид престъпления, както и за повишаване културата на потребление в интернет пространството.
По време на срещата на еврокомисар Габриел с комисар Явор Колев е била представена детайлно дейността на специализирания сектор "Киберпрестъпност" и обсъдени новите предизвикателства по линия противодействие и борба с киберпрестъпността и компютърносвързаните престъпления. Отчетено е, че киберпрестъпленията като форма на престъпна дейност са едни от най-динамично развиващите се и иновативни престъпления в модерното общество, поради техните необичайни начини и методи за извършване.
На вниманието на еврокомисар Мария Габриел е бил представен създаденият и поддържан от сектор "Киберпестъпност" интернет сайт за борба с компютърни престъпления http://www.cybercrime.bg и посочените в него предизвикателства в киберпространството, съществуващите заплахи и начините за защита от тях.
Комисар Колев е подчертал необходимостта от бърза и адекватна комуникация с чуждестранните правоохранителни органи.
Габриел и Колев са коментирали също необходимостта от по-гъвкави правни инструменти за противодействие и борба с киберпрестъпността предвид дигитализирането на съвременното общество. Отчетена е била и нарастващата роля в световен аспект на криптовалутите като съвременно средство за размяна, основано на блокчейн технология и криптогафия за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици и налагането на криптовалутите в наши дни.
Еврокомисарят е приветствала усилията на служителите на сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП по линия противодействие и борба с компютърните престъпления. По думите й дигитализирането на съвременното общество неминуемо води и до дигитализиране на престъпността и това налага иновативен и съвременен подход в работата на правоприлагащите органи, са казва информацията.