Цв. Цветанов: Темите за дигиталната сигурност са изключително важни в съвременния свят

За нас е радост и чест, че Мария Габриел зае такъв важен ресор в ЕК

Темите за дигиталната сигурност са изключително важни в съвременния свят. България изпълнява ангажиментите си в тази посока и съм убеден, че страната ни ще може да се справи с това предизвикателство. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов при откриването на Есенен колоквиум за дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация в Пловдив, предаде пресслужбата на ГЕРБ.

Двудневният форум се организира съвместно от Жени ГЕРБ и Фондация „Конрад Аденауер”. Пред присъстващите Цветан Цветанов изнесе лекция на тема „България – територия на сигурност и свързаност. Управленската програма на ПП ГЕРБ – национална политика с четиригодишен хоризонт и посока Западни Балкани”.

„Когато говорим за киберсигурност и за дигиталното пространство - за нас е радост и чест, че Мария Габриел зае такъв важен ресор в Европейската комисия – еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. На 18-и и 19-и март 2018 година, когато в София ще се съберат представители на всички национални парламенти от Европейския съюз и представители от Европейската комисия, освен приемането на механизма за парламентарен контрол на Европол, ще говорим точно за дигитализацията, за сигурността и за това как можем да противодействаме на кибератаките в Европа и целия свят“, заяви Цветан Цветанов.

Той допълни, че вече има потвърждение от еврокомисар Мария Габриел и еврокомисар Кинг, който отговаря за киберсигурността, че ще присъстват на този форум в България, организиран във връзка с председателството на страната ни.

„Много е важно да говорим за Западните Балкани, да говорим за тази свързаност, защото тя също е част от сигурността“, подчерта още заместник-председателят на ГЕРБ. Той припомни, че в качеството си на вицепремиер и министър на вътрешните работи през 2010-2011 година е започната много важна инициатива за международна академия за разследване на киберпрестъпност.

„Това вече стана практика и можем да ползваме най-добрия опит на нашите евроатлантически партньори. На базата на тази свързаност можем да изградим една защитена платформа. В тази посока сме водили разговори с представителите както на специалните служби, така също с ЕК в лицето на еврокомисарите Габриел и Кинг да се търси възможност за допълнителен бюджет. Този бюджет трябва да гарантира стандарта за преноса на база данни, защото знаем, че чувствителната информацията, която се обменя между държавите-членки е много важно да бъде защитена“, обясни Цветан Цветанов и благодари на председателя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, на фондация „Конрад Аденауер“ и на Община Пловдив в лицето на инж. Иван Тотев за отличната организация на конференцията.