А. Таяни: ЕС не е само централна банка и Шенген, трябват Ви ценности

Разстоянието между европейските граждани и европейските институции трябва да бъде скъсено

Председателят на Европейския парламент се включи в дискусия в Софийския университет "Св. Климент Охридски", посветена на проблемите на младите в Европейския съюз, предаде БНТ.

Разстоянието между европейските граждани и европейските институции трябва да бъде скъсено. Това е основната цел, която си е поставил и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Той участва в дискусия "Гласът на младите - Каква Европа искаме?", която се провежда в Софийския университет.

Според Таяни пред Европа има три основни цели, които трябва да бъдат изпълнени - да бъде намалена незаконната миграция, да се преборим с тероризма и да бъде намалена младежката безработица.

"Необходими са много усилия, трябва да бъде възстановена индустрията в Европа, да работим за преодоляване на климатичните промени, да работим в подкрепа на малкия и среден бизнес, да подпомагаме земеделието и търговията, да работим за цифровизацията", обясни на студентите Таяни.

По думите му Европа ще изостане сериозно ако не се цифровизира и не е наясно с новите дигитални технологии. Като истинско бедствие за Стария континент, той определи напускането на младите.

"Нашата цел е малките хора да останат в Европа, тяхното излизане от Европа е катастрофа за нас, излизането на младите хора от Европа е заради нашите грешки. Трябва да работим за развитието на университети, както и за сътрудничество между университетите, големите компании и не толкова големи компании", обясни председателят на ЕП.

По думите му в момента както бизнесът не знае какво правят научните работници, така и научните работници нямат правилна преценка за предприемачите.

"Необходимо е да се промени Европа, но трябва да подчертаем какво е свършил евросъюзът досега - 70 години мир, вътрешен пазар, спазване на човешките права, защита на демокрацията, ние сме единственият континент където няма смъртна присъда. Ние отстояваме човешкото достойнство", напомни Таяни.

"Европа не е само Европейската централна банка и Шенген, ценностите са много важни, трябва да имаме мечти и трябва да ги подкрепим, особено мечтите на младите хора. Без ценности и мечти няма да можем да работим по време на нашия живот", каза още Таяни.