Министър Ангелкова: На срещи в Москва вече подготвяме лято 2018

В Брюксел еврокомисарите се убедиха, че България е готова за председателството

България се разпознава все повече като дестинация с по-качествен туристически продукт. За повишения професионализъм в сектора свидетелства и фактът, че над 70 на сто от чуждестранните туристи се връщат в страната ни. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова за БНР.

Тя съобщи, че й предстоят важни срещи в Москва с нейния колега Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия, и други представители на руския туризъм. На тях ще договорим лято 2018 и ще се постараем да увеличим притока на туристи от федерацията, защото Русия е много важен генериращ пазар за входящ туризъм у нас, подчерта министърът.

Николина Ангелкова цитира данни на Световния съвет за туризъм и пътувания, според които делът на българския туризъм и свързаните с него индустрии формира над 12% от БВП на страната.

"За осемте месеца на настоящата година приходите от сектора са близо 5,2 млрд. лв., което е почти 11% ръст спрямо същия период на рекордната 2016 г. За първите девет месеца на 2017-а България е посетена от около 7,5 млн. чуждестранни туристи, което е почти 8% увеличение в сравнение със същия период на миналата година", поясни министърът.

Министър Ангелкова постави акцент и върху постоянните усилия на туристическата администрация да ограничи сивата икономика в отрасъла. "Водим тази политика непрекъснато, не само от това лято. Още през втория мандат на правителството Борисов създадохме условия да се изгради Единната система за туристическа информация за връзка по защитени канали между министерството, МВР, НАП и хотелите. Тя ще дава информация в реално време за настанените туристи и това ще увеличи събираемостта на дължимите такси. В петък обявихме отново обществената поръчка за търга. Надявам се тя да не се обжалва отново, за да може системата да заработи през следващата година", прогнозира министър Ангелкова.