Н. Ангелкова: Имаме 6 основни приоритета, свързани с туризма, за председателството

Според данни на Световния съвет за туризъм и пътувания туризмът заема 12% от БВП на България

Предвидили сме 6 основни срещи, свързани с туризма, по време на председателството на България на Съвета на ЕС. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова за БНР.

„Изключително важна е срещата, която проведохме начело с министър-председателя на България Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Те се убедиха, че сме готови за председателството и можем да поемем абсолютно всички ангажименти, с които сме се ангажирали“, каза тя, като уточни, че по отношение на туризма са били представени 6-те основни срещи, които ще се проведат в България по време на председателството й на Съвета на ЕС.

„Първата ще бъде още на 13 февруари – неформално посрещане на министрите на туризма, която ще бъде под мотото „Туризъм и икономически растеж“. След това веднага, на 15-ти, провеждаме конференция на тема „Дигитализацията в туризма“, която е изключително важна предвид новостите, които следим в дигиталния маркетинг и онлайн рекламата. На 23 май също ще има много важна среща на тема „Туризъм и енергетика“, която е в рамките и на Дунавската стратегия, чието председателство България приема през 2018 г. След това имаме специална среща на тема „Културно-исторически туризъм“ във Велико Търново. Имаме и среща на министрите от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество във Варна. Това са шест ключови събития, като успоредно това по време на цялото председателство ние ще рекламираме България, която не е само дестинация, желана за зимен и летен туризъм, но разполага и с културно-историческо наследство. Все пак ние сме на 3-то място след Италия и Гърция по брой открити исторически артефакти и на 2-ро място след Исландия по минерални извори. За това и залагаме на разширяването на крилата на сезона основно с културно-историческия и балнео и спа туризма“, обясни Ангелкова.

По думите й според данни на Световния съвет за туризъм и пътувания туризмът заема 12% от БВП на България с преките и непреки индустрии, свързани с него. „Като потвърждение на това само за първите 8 месеца приходите от международен туризъм са над 5 млрд. лева, което е почти 11% ръст от миналата година. А броят на чуждестранните туристи е над 7 млн., което е 8% ръст. А над 80% от туристите се връщат отново в страната ни. Т.е. само за първите 8 месеца имаме почти 11% ръст на приходите от туризма, което показва, че България все повече започва да се разпознава като дестинация, която предлага качество и професионализъм“, каза още министърът.