С. Мансервизи: Крайно време е България да бъде приета в Шенген

По време на българското председателство ще има много деликатни моменти за Европейския съюз

Крайно време е България да бъде приета в Шенген. Това заяви в интервю за БНТ генералният директор на Департамента "Международно сътрудничество и развитие" на Европейската комисия Стефано Мансервизи. По време на посещението си в София той очерта и основните предизвикателства пред България по време на председателството ѝ на Съвета на Европейския съюз догодина.

Формирането на европейския бюджет, изкореняването на причините за имиграцията и посредничеството в процеса на евроинтеграция на Западните Балкани - това ще бъдат част от приоритетните задачи на България по време на председателството ни от 1 януари до 30 юни следващата година. Около това мнение се обединиха заместник-министърът на външните работи на България Юрий Щерк и генералният директор на департамент "Международно сътрудничество и развитие" на Европейската Комисия Стефано Мансервизи на конференция в София.

"По време на българското председателство ще има много деликатни моменти за Европейския съюз. Ще има момент, в който ще започнем разговорите каква ще бъде следващата финансова рамка на Съюза и бюджета на общността за периода след 2020 година. Това ще бъде важна и голяма дискусия, защото не става въпрос за пари, става въпрос за оставането ни заедно", коментира Мансервизи.

Той заяви, че подрепя скорошното влизане на България в Шенген. "България изпълни критериите още преди години - технически. Сега новата ситуация, която се създаде заради бежанския натиск, добави нови елементи. Като европеец и като силно вярващ в Шенген мога да кажа - надявам се България да се присъедини колкото е възможно по-скоро и съм убеден, че това ще е от полза както за страната, така и за цялото Шенгенско пространство", обясни генералният директор на "Международно сътрудничество и развитие".

Европейският представител коментира, че България може да изиграе важна роля за даването на нова посока на взаимоотношенията между Европейския съюз и Африка. Той подчерта, че задълбочаващите се бедност и нестабилност в африканските страни не е само техен проблем, а е общо предизвикателство и бежанската криза е ярък пример за това.