България получи пълен достъп до Шенгенската система за граничен контрол - bulgaria.utre.bg

България получи пълен достъп до Шенгенската система за граничен контрол

25 октомври 2017, 19:08 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    flickr

България и Румъния стават част от новата система за влизане/излизане в ЕС

Обща електронна система за ускоряване на проверките по външните граници на Шенгенското пространство и регистрация на всички пътници от държави извън ЕС беше подкрепена от Европарламента в сряда. Това става ясно от разпространена днес информация за заседанието на ЕП. Според него България и Румъния стават част от новата система за влизане/излизане в ЕС

В новата система за влизане/излизане (СВИ) ще се регистрират данни за граждани на държави извън ЕС като име, пътнически документ, пръстови отпечатъци, снимка на лицето, дата и място на влизане, излизане или отказ за влизане в Шенгенското пространство. Системата ще важи както за пътуващите с виза, така и за пътуващите без виза, допуснати за кратък престой от 90 дни, които преминават външните граници на Шенгенското пространство.

СВИ ще улесни проверките за спазването на разрешената продължителност на краткия престой – 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Системата ще замести поставянето на печат в паспортите и ще ускори пресичането на граници, като същевременно ще улесни идентифицирането на пътниците, които са останали по-дълго от разрешеното, както и установяването на документни измами и случаи на фалшива самоличност.

Според информацията данните ще бъдат съхранявани за период от три години, а за просрочилите разрешения 90-дневен престой – пет; данните, съхранявани в СВИ, могат да бъдат сверявани с цел превенция, установяване или разследване на тероризъм и други сериозни криминални деяния.

В новата система ще се регистрират различни данни, като ще има възможност за споделяне на информацията с контролните пунктове на външните граници, за да бъде предотвратено незаконно влизане в ЕС и проследени лица, просрочилите разрешения престой.

Съхранената информация в новата система ще бъде достъпна за граничните и визовите органи; информацията ще бъде достъпна и за Европол; националните органи за предоставяне на убежище няма да имат достъп до СВИ.

СВИ ще бъде въведена в държавите членки, които прилагат изцяло шенгенските правила, както и в държавите членки, които не прилагат изцяло тези правила, но за които: оценката по Шенген е извършена; и са получили пасивен достъп до визовата информационна система (ВИС).

Според докладчика Агустин Диас Де Мера (ЕНП, Испания) „Системата за влизане/излизане ще позволи по-бързо и безопасно преминаване на границите. Също така ще помогне за засичането на терористи и други криминално проявени лица, които се крият зад фалшива самоличност“.

Предложението за система за влизане/излизане (СВИ) е част от пакета за „интелигентни граници“, представен от Комисията през април 2016 г. Цената за въвеждането на СВИ е изчислена на приблизително 480 млн. евро.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета