Е. Захариева: Надявам се да имаме достъп по въздух и море през 2018-а - bulgaria.utre.bg

Е. Захариева: Надявам се да имаме достъп по въздух и море през 2018-а

22 октомври 2017, 10:29 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

Диалогът между Мадрид и Каталуния трябваше да се случи преди референдума

Изпълнили сме всички критерии за влизане в Шенген. Надявам се догодина поне по въздух и море да получим достъп. Това заяви в ефира на Нова Телевизия първият ни дипломат Екатерина Захариева. В същото време тя изтъкна, че така или иначе в момента Шенгенското споразумение не работи заради засиления граничен контрол, предизвикан от незаконната миграция.

„Фактът е, че България се справя най-добре с опазването на външната граница. А в същото време не сме членове на Шенген”, изтъкна Захариева. А относно спора около граничната ограда с Турция, министърът коментира: „Няма държава, която да не благодари на България за това съоръжение”.

На фона на задълбочаващата се криза в Испания, тя заяви: „Диалогът между Мадрид и Каталуния трябваше да се случи преди референдума. Над 600 фирми напуснаха Каталуния на фона на напрежението и нестабилността. Привържениците на независимостта призовават по-скоро за нови избори. А по-голямата част от тях настояват за оставане на ЕС”.

Тя допълни, че отношенията на страната ни с Христо Стоичков са добри: "Надявам се неговото изказване да не ни е създало проблем. Думите му бяха лична позиция, а не на държавата".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета