Американският посланик е оптимист за бъдещето на България - bulgaria.utre.bg

Американският посланик е оптимист за бъдещето на България

20 октомври 2017, 12:48 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър Американско посолство

Днес сме горди, че стоим рамо до рамо с България, наш близък съюзник и партньор от толкова много години

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин говори днес в Бургаския свободен университет за връзките между България и САЩ и първите си спомени от страната преди 25 години. „Оптимист съм за бъдещето на България. Дойдох тук за първи път през 1992 г., време, което вашите преподаватели и родители помнят като изпълнено с надежди и обещания за млада, демократична България… Има причини да бъда оптимист за България днес. Тези причини са навсякъде около нас във вдъхновяващите хора, които правят България велика“.

Посланик Рубин наблегна на ценностите толерантност, свобода и върховенство на закона, като цитира новия помощник-секретар по европейските въпроси Уес Мичъл, че тези ценности са „спойката на една обща цивилизация – цивилизация, обединена от връзките на паметта, културата и споделените жертви.“

Посланик Рубин каза: „Днес сме горди, че стоим рамо до рамо с България, наш близък съюзник и партньор  от толкова много години. Горди сме с напредъка, постигнат от България в области като правата на човека, демократичното развитие и икономическия прогрес. И тъй като догодина България ще бъде председател на Съвета на Европейския съюз, се възхищаваме на вашата ангажираност към един мирен, проспериращ Европейски съюз, една Европа – цяла, свободна и мирна“.

Американският посланик Ерик Рубин заяви, че недостигът на работна ръка и липсата на съдебна реформа са основните причини за спада на инвестициите, съобщи БНР. Проблемите на американските инвеститори и големите енергийни проекти, които САЩ подкрепят, бяха също акцент в нея.

"През последната година има спад на инвестициите у нас, не само на американските фирми, но и като цяло. Недостигът на работна ръка и необходимостта от съдебна реформа са причините за това", смята посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета