Ерик Рубин: Никой не може да ви диктува какви изтребители да закупите - bulgaria.utre.bg

Ерик Рубин: Никой не може да ви диктува какви изтребители да закупите

07 юли 2017, 14:15 | Мила Иванова
  • Снимка:
    facebook

Трябва вие, а не друг, да вземете много тежки и сериозни решения по въпроса

Никой отвън не трябва да ви диктува какво да направите. Tова заяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин по темата за закупуване на нови изтребители за авиацията на България. Това стана по време на дискусия, организирана от Атлантическия клуб в България за евро-атлантическите отношения между България и САЩ, в която участва и премиерът Бойко Борисов.
Трябва вие, а не друг, да вземете много тежки и сериозни решения по въпроса с изтребителите. НАТО и САЩ подкрепят инициативата ви за модернизация на армията, каза още Ерик Рубин.
Рубин коментира, че освен разходите, които са много важни, трябва да се проверят какви ще бъдат способностите в бой на тези самолети и други технически спецификации. Посланикът отбеляза, че САЩ са готови да помогнат на българските власти с експерти по въпроса. Той подкрепи визията на премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че модернизацията в сектор "Отбрана" трябва да е насочена към развитие на родната военна промишленост.
Радваме се, че търсите повече източници за природен газ, и напредвате, надяваме се скоро да започнете да получавате и разпространявате газ, заяви Рубин и допълни, че САЩ подкрепят енергийната независимост, към която България се стреми. Той допълни, че страната ни вероятно ще бъде силно зависима, ако има само един източник на нефтени продукти, природен газ и други енергийни ресурси.
Посланикът каза още, че САЩ ще подкрепят и работят с България за постигане на поставените цели при предстоящото европредседателство за икономически растеж, стабилност и просперитет на Балканите.
Относно бизнес климата у нас посланикът на САЩ коментира, че потенциалът за инвестиции е огромен, но средата не е идеална и не дава увереност на инвеститорите. Той отбеляза, че този проблем трябва да се реши, както и да се подобри съдебната система и да се работи по демографския проблем. По думите му младите българи ще останат в страната, ако има добри работни места и заплати.
Рубин изрази и подкрепата на САЩ за идеята ЕС да станат колективен член на НАТО. Позиция, подкрепена и от България. По думите му това е положително решение.
В речта си посланикът припомни думите на президента Доналд Тръмп от вчера във Варшава, че НАТО трябва да работи заедно срещу силите от юг и изток, които заплашват евро-атлантическите ценности и изграденото до момента.
Рубин отбеляза, че Европа е изправена пред много заплахи и предизвикателства, както и натиск от страна на Русия да установи влияние в региона. В тази връзка по думите му е ясно, че трябва да се модернизира военната сила на държавите, за да защитят ЕС и НАТО и това да допринесе за сигурността. Той благодари на премиера Бойко Борисов, че е заделил средства и вече 2% от БВП ще бъдат отделяни за армията. И изрази задоволство, че България е поела по пътя за модернизация и инвестиции във военния сектор.
Посланикът каза също, че е негов приоритет е президентът на САЩ Доналд Тръмп да посети България, но не може да обещае, че това ще се случи.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета