Германия запазва за още шест месеца паспортния контрол - bulgaria.utre.bg

Германия запазва за още шест месеца паспортния контрол

12 октомври 2017, 16:53 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay

Граничният контрол ще бъде запазен на германско-австрийската граница, както и за самолетни полети, пристигащи от Гърция

Германското правителство заяви, че ще запази за още шест месеца паспортния контрол по някои от границите си. Срокът ще бъде продължен през ноември, предаде Асошиейтед прес.
Съобщението направи днес германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. Той посочи, че граничният контрол ще бъде запазен на германско-австрийската граница, както и за самолетни полети, пристигащи от Гърция. Де Мезиер заяви, че режимът ще бъде продължен поради "значителни равнища на незаконната имиграция", както и поради напрегнатата обстановка в Европа в сферата на сигурността след няколкото атентата през последните години.
Германия е част от Шенгенското пространство. Преди две години тя върна паспортния контрол, след като десетки хиляди мигранти влязоха на нейна територия от Австрия. Датското правителство уведоми Европейската комисия, че ще продължи до 12 май своя граничен контрол, предаде датската информационна агенция Рицау, цитирана от ДПА. Дания заяви, че причината е сериозният риск от тероризъм. Тя също е в Шенгенското пространство, но също въведе извънредната мярка, която е позволена от рамката на Шенгенските споразумения. Ако Копенхаген не я беше продължил, нейният срок щеше да изтече на 12 ноември.
Откакто бе върнат граничният контрол, се извършват проверки на случаен принцип във влакове, автобуси и автомобили на датско-германската граница, както и на пристанищата Гедсер и Рьодби. Поради големия обем на работа в резултат на проверките датските власти разположиха на границата военни, за да разтоварят полицията.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета