Премиерът на Каталуния реагира на ултиматума на испанското правителство - bulgaria.utre.bg

Премиерът на Каталуния реагира на ултиматума на испанското правителство

12 октомври 2017, 14:03 | Мила Иванова
  • Снимка:
    gorlovka-news.su

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой отхвърля какъвто и да е диалог, докато отцепването се предлага като възможност

Каталунският премиер Карлес Пучдемон реагира на ултиматума на испанското правителство да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай ще бъдат прекратени правомощията му, като заяви в Туитър: "Ние искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Посланието е разбрано", предаде Асошиейтед прес.
Пучдемон имаше предвид разпоредбата, привеждаща в сила неизползвани досега конституционни правомощия, която испанското правителство заплаши, че ще задейства, ако плановете за независимост не бъдат изоставени преди определения краен срок на 19 октомври.
По-рано Пучдемон предложи на каталунските депутати да замразят прилагането на плана за отцепване, за да дадат време за преговори с испанските власти по въпроса за независимостта. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой отхвърля какъвто и да е диалог, докато отцепването се предлага като възможност.
Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас каза на Рахой в Туитър: "Това, което иска международната общност и което очаква Каталуния, е искрен диалог, а не конфронтация и нови заплахи."Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета