Испанските власти затварят училищата с избирателни секции в Барселона

Хиляди хора, носещи испански знамена, демонстрираха днес по улиците на Мадрид

Испанската полиция съобщи, че 1300 от общо 2315-те училища, в които утре е предвидено да има секции за гласуване на референдума за независимост на Каталуния, са затворени от полицията. 163 училища със секции са окупирани от семейства, които се опитват по този начин да осигурят възможност за гласуване, предаде Ройтерс, цитира БНТ.

Испанската полиция е заела днес комуникационния център на каталунското правителство в центъра на Барселона, за да не допусне електронно гласуване. Полицията действа в изпълнение на заповедта на върховния съд на Каталуния, който освен това вчера поиска от Гугъл да изтрие свое приложение, съдържащо информация, къде може да се гласува утре.

Междувременно хиляди хора, носещи испански знамена, демонстрираха днес по улиците на Мадрид, за да защитят единството на Испания в навечерието на референдум за самоопределение, свикан от борещите се за независимост на Каталуния въпреки забраната, която централната власт наложи върху вота.

Демонстрантите се събраха на площад "Сибелес" в самия център на столицата, по призива на консервативната Фондация за защита на испанската нация, предаде Франс прес.