Каракачанов: Над 800 хил. пенсионери ще почувстват реално промяната в своя жизнен стандарт

Няма да спрем да полагаме усилия за ограничаване мащабното източване на пенсионната система посредством фалшиви инвалидни пенсии, увери той

"От днес, 01 октомври 2017 г., минималната пенсия в България е 200 лв. Това е вторият етап на увеличение след встъпването на Обединени патриоти в управлението. Една от основните ни битки на ВМРО от години е повишаване доходите на българското население. Като лидер на ВМРО - Българско национално движение от много години подчертавам факта, че една от най-онеправданите групи в България – българските пенсионери, е поставена в недопустими социални условия. Ето защо е важно отново да обърнем внимание, че дългогодишната ни битка за правата на нашите майки и бащи пренесохме и по време на преговорите за съставяне на коалиционен кабинет с ПП ГЕРБ. Благодарение на това над 800 хил. български пенсионери днес ще почувстват реално промяната в своя жизнен стандарт", се посочва в изявление на лидера на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Зная, че това е недостатъчно. Разбирам го и съм наясно, че ние носим отговорността политиката за повишаването на доходите да продължи. Поради тази причина и за миг няма да спрем да полагаме усилия за ограничаване мащабното източване на пенсионната система посредством фалшиви инвалидни пенсии. Инвалидните пенсии в България взимат около 900 хиляди човека. От тях повече от 400 хил. са с ТЕЛК-ови решения, които не отговарят на реалното им здравословно състояние. Погледнете само феноменът инвалидизация на цели села, включително бебетата в тях. Това, заедно с раждаемостта в гетата, се е превърнало в бизнес за цели родове. Недопустимо е! Така се ограбват и хората в наистина неравностойно положение, както и пенсионерите. Подчертавам, че тук говорим за онези стотици хиляди хора, които съзнателно лъжат държавата и източват пари от хазната без никакво правно, а още по – малко морално основание. Те живеят на гърба на хората, които имат реални увреждания и ядат от пенсиите на нашите майки и бащи. Подчертавам, че тук не става въпрос за отнемане на права на реално нуждаещите се. Ето защо искам да знаете, че вече са в ход реални действия в тази област. Пресичането на подобни измами ще донесе на пенсионната система и на бюджета приходи в размер на стотици милиони лева. Спестените от тези измами пари ще насочим отново към хората, които чрез труда си са допринасяли десетилетия за развитието на българското общество. Договорили сме преизчисляване на старите пенсии, въпрос на време и реални действия е това да стане факт. Стремежът, който е залегнал в Споразумението за създаване на настоящото правителство е увеличение на всички пенсии и изравняване на минималната пенсия с линията на бедността.

Гарантирам ви, че увеличението на доходите е и ще остане наш основен приоритет. Споразумяхме се за чувствително повишаване на учителските заплати, настояваме за такова и в сферите на отбраната и сигурността. Вярваме, че поетият курс на правителството за намаляване на контрабандата, източването на ДДС и спирането на инвалидните и социални измами, ще позволят този процес да се пренесе и в други области", се посочва още в изявлението.